MÅNEDENS FRØ

SAMMEN SKABER VI EN GRØNNERE FREMTID

Når du foretager en handel på www.SimonHolst.dk, får du samtidig frø som du kan plante.

Frøene varierer hver måned, og kan enten være store træer, der kan indsamle CO2 og give ilt eller frugtbare planter, der kan give dig mad på bordet.

Det er en lille forskel, der i det store billede gavner mere end de bolcher vi gav ud før.

Herunder finder du dette måneds frø, samt instrukser af, hvordan du planter og håndtere den

MÅNEDENS FRØ

LAVENDEL

I takt med at vi går en lysere tid i møde, vil jeg lade frøene følge med tiden. Vi har brug for blomster, der dufter og har nogle gode effekter i sig. Derfor er det oplagte valg for månedens frø lavendel.

Helt tilbage til middelalderen blev lavendel som en medicinsk urt, hvor man mente at lavendel kogt med vin var vanddrivende, og at den kunne fjerne råddent kød i munden. Idag har vi heldigvis fået en tandbørste, og er samtidig blevet klogere på lavendel. Lavendel indeholder æterisk olie med ca. 50 forskellige indholdsstoffer, bl.a. linalyl-acetat, cineol, linalool, nerol og borneol. Udtræk af blomsten er bakteriehæmmende og antiseptisk, og den beroliger nerverne.

En ting der er værdig at nævne til sidst er, at du kan du bruge lavendel til at sprede god duft. Når de blomstrer op med sine små lilla knopper kan du plukke dem af, og putte dem i små net. Her kan de både sprede duft i bilen, tøjskabet, badeværelset, soveværelset, hvor du mener de er passende.. Men specielt tøjskabet, da lavendel kan fjerne møl (et godt lille tip af slutte af på).

SÅDAN GROR DU LAVENDEL

Herunder får du en kortfattet og fin beskrivelse af, hvordan du dyrker frøene bedst.

Lys:

1. Drys lavendel frøene ovenpå en tør og mager jord, der ikke er for tung og våd. Du skal blot prikke frøene blidt ned, og frøene skal plantes med 1.2 to 2.5 centimeters mellemrum. Du kan enten bruge en plastikplantebakke, krukker eller mini drivhus.

2.  Dæk frøene med 1/3 cm potteblanding. En let belægning med potteblanding beskytter frøene, men frøene har også brug for adgang til sollys for at spire.

3. Opbevar frøene et varmt sted. En varmebakke fungerer ofte bedst, men en anden arbejdsplacering kan også fungere, så længe temperaturen forbliver omkring 21 grader.

4. Vand frøene let. Hold det medium fugtigt under spirring, men ikke fugtigt, og vand frøene om morgenen, så jorden kan tørre før aftenen rammer. Jord, der er for fugtig og kølig, inviterer svampe til at vokse, og svampe ødelægger dine frø.

5. Vent på, at dine frø spirer. Lavendelfrø kan tage to uger til en måned at spire. Overvåg dine frø, mens du venter på, at de spirer. Sørg for, at jorden forbliver våd, mens du venter på, at de spirer, og hold frøene i et solrigt område.

6. Når frøene spirer, skal du flytte beholderen til et sted, der får masser af direkte sollys.

7. Vent indtil bladene er “ægte blade” eller fuldt modnet. På det tidspunkt vil rodsystemet være vokset for stort til at fortsætte med at sidde i en lav bakke eller et mini-drivhus.

8. Plant dem nu i en potten til hver plante skal være mindst 5 cm i diameter.

9. Brug en lille mængde granuleret gødning med langsom frigivelse, der indeholder afbalancerede mængder nitrogen, fosfor og kalium.

10. Vand lavendel kun når den er tør. Moden lavendel er temmelig tørresistent, men mens lavendel er inden for det første vækstår, har den brug for regelmæssig vanding.

Vi håber du får en masse spirring og glæde ud af de frø, du har fået med i din pakke fra www.SimonHolst.dk

På gensyn 😉

De bedste hilsner

Simon Holst

Jord:

Plant frøene i godt drænet jord, der er rig på organisk stof.

Plads:

Plant frøene cirka 4 meter væk fra andre nærliggende planter.

Vand:

Vand Carolina Reaper hver dag til hver anden dag med en moderat passende mængde.

Modning:

Carolina Reaper tager cirka 90 dage, at komme til det modne punkt, som er, når de er klar til at producere frugt.

Størrelse:

Når de plantes i jorden eller en passende stor krukke, vokser Carolina Reaper planter til at være op til 1.5 meter høje.

Chilistørrelse:

Peberfrugter er 2.5 til 7.5 centimeter lange og 2.5 til 7.5 centimeter brede.

Held og lykke med frøene.

De bedste hilsner

Simon Holst